Puerto Rico er den østligste og mindste af De Store Antiller og består af hovedøen Puerto Rico, der er lidt større end Sjælland, og en mængde mindre øer og skær. Puerto Rico er en såkaldt fristat underlagt USA men med egen regering med en guvernør i spidsen. De puertoricanske beboere har amerikansk statsborgerskab, men har ikke indflydelse på valget af USA’s præsident eller på andre politiske beslutninger i USA.
Landskabet i Puerto Rico er præget af en bjergkæde, der løber gennem øen fra øst til vest og topper i Cerro de Punta på 1.338 meter. Flere småfloder løber ned fra de inaktive vulkaner og sørger for frugtbar jord til markerne med sukkerrør, kaffe og tobak, før de løber ned mod sandstrandene, der kendetegner kysten næsten hele vejen rundt om øen.
Puerto Ricos godt tre millioner indbyggere er af afrikansk, europæisk og indiansk afstamning. Disse forskellige aner er dog blandet så grundigt sammen, at man ikke kan tale om forskellige etniske befolkningsgrupper, men snarere om ét samlet puertoricansk folk. Puerto Ricos indfødte indianere, der havde beboet øen i århundreder, fik for første gang selskab af europæere i 1493, da Columbus kom forbi på sin anden rejse. Grundstenen til hovedstaden San Juan blev lagt i 1508, og byen kan derfor i dag kalde sig USA’s ældste by. Indianerne blev gradvist erstattet af spaniere og slavegjorte afrikanere, i takt med at øens regnskove måtte lade livet til fordel for marker og plantager.
Udover de mange plantager, byggede de spanske kolonister et antal stærke fæstningsværker på øen. Puerto Ricos strategiske placering gjorde den interessant for både franske, hollandske og britiske erobrere, men den forblev spansk. Et af de uindtagelige fæstningsværker, La Fortaleza i San Juan, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, og stadig et fantastisk syn, den dag i dag.
Puerto Ricos uovervindelighed varede dog kun til 1898, hvor øen overgik fra spanske til amerikanske hænder efter 3½ måneders kampe i den spansk-amerikanske krig. I de første årtier som amerikansk koloni var Puerto Rico temmelig stramt styret fra fastlandet, men i 1952 fik øen fuldt selvstyre dog stadig med tilknytning til USA.
Siden da har der været uenighed blandt befolkningen, om hvorvidt man ønskede optagelse i USA som en stat, fuld selvstændighed eller bevare status quo.
Puerto Ricos hovedstad, San Juan, er spækket med kolonistilshuse i klare farver, og balkonerne ser ud til altid at konkurrere om at have flest blomster. Stemningen i den gamle bykerne med de smalle, brolagte gader og spansk arkitektur er helt unik og meget spanskpræget. Samtidig er San Juan en moderne storby med masser af indkøbs- og underholdningsmuligheder. Blandt byens spændende seværdigheder er domkirken, Catedral de San Juan, med conquistadoren Juan Ponce de Leons grav, hans hus Casa Blanca, det store fort, som ligger dramatisk på en pynt, og Bacardi-destilleriet, hvor man kan følge produktionen af den verdensberømte Bacardi-rom.
Et af Puerto Ricos naturmæssige højdepunkter er El Yunque Nationalpark. Nationalparken er den eneste regnskov i USA og indeholder tre fjerdedele af al regnskov i Puerto Rico. Nogle af parkens træer er over 1.000 år gamle, og mellem dem lever flere helt unikke dyrearter, som ikke findes andre steder i verden. En af disse er den lille coqui-frø, der kan genkendes fra lang afstand på grund af sine høje kvækkelyde.
Også den smukke, grønne puertoricanske amazone, der er en af verdens mest sjældne fugle, kan opleves i El Yunque – hvis man er heldig at spotte et af de 30 tilbageværende eksemplarer. Puerto Ricos oprindelige befolkning, Taino-indianerne, mente, at dette område var hjemsted for guden for lykke. Man er tilbøjelig til at give dem ret efter at have vandret ad nationalparkens labyrintiske net af stier og taget en svømmetur under brusende vandfald, hvis vanddråber giver liv til orkidéerne på klippesiderne.
Puerto Rico har også en lang række fine, hvide, palmeskyggede sandstrande. Her lokker bløde caribiske bølger både badegæster, dykkere og andre vandsportsentusiaster til sig.
Puerto Rico er som så mange andre lande i Caribien en hybrid af udenlandske påvirkninger. Her drejer det sig især om spansk og amerikansk kultur. Storslåede palæer fra kolonitiden deler fortovskant med glitrende shoppingcentre, og man hører lige så ofte spanske gloser som drævende amerikansk – men måske endnu oftere bastardsproget ”spanglish”. Livet under vandet ser ud til at efterligne befolkningsmikset på landjorden. Talrige fiskearter, den ene mere farverig end den anden, lever fredeligt og fordrageligt side om side mellem korallerne.