Chile er ekstremernes land. Her er iskolde polaregne, skyhøje bjerge og en af verdens tørreste ørkener. Chile udgøres af en smal stribe land mellem Andesbjergene og Stillehavet, mere end 4.000 km langt, men kun få steder over 200 km bredt. Naturen er meget varieret og beskyttet i adskillige nationalparker beboet af lamaer, nandu-strudse, flamingoer, sæler og pingviner.
Til Chile hører også Påskeøen. Øen ligger hele 3.600 km fra fastlandet, og er med sine 887 monumentale statuer stadig den dag i dag omgærdet af stor mystik.
Chile er langt og smalt. Landet grænser op til Peru, Bolivia og Argentina. Andesbjergkæden løber gennem hele landet og dækker omkring halvdelen af landets bredde mod øst. Chile dækker flere klimazoner og kan inddeles i tre forskellige regioner efter natur og klima. Det nordlige Chile er et af jordens tørreste områder.
Her ligger den store, golde Atacama-ørken med betydelige kobberforekomster i undergrunden. Klimaet er her varmt og subtropisk.
Den centrale del af Chile er en 1.000 km lang dal med subtropisk klima med vinterregn. Her bor to tredjedele af den ca. 20 millioner store befolkning. I området dyrkes majs, hvede, tobak og omkring Santiago den berømte chilenske vin.
Mod syd bliver klimaet køligere. Her er store skove, rigelig nedbør hele året og en lille befolkning, der lever af fåreavl og fiskeri. Den allersydligste del, Ildlandet eller Tierra del Fuego, har antarktisk klima og en labyrintisk skærgårdskyst med fjorde, halvøer og øer.
Ud over den lange stribe fastland kontrollerer Chile den legendariske Påskeø og nogle andre småøer i Stillehavet. Chile har også et relativt stort territorie på Antarktis.
Hovedreligionen i Chile er, som i de fleste sydamerikanske lande, katolicisme. Chile har i mindre grad end nabolande som Argentina og Brasilien modtaget millioner af europæiske indvandrere, men store grupper af tyskere, kroater og italienere sætter ikke desto mindre deres præg på landet. De fleste chilenere er af blandet europæisk og indiansk herkomst. 5% er indianere, der for de flestes vedkommende er fortrængt til landets fattigste egne. Da spanierne begyndte at ankomme til Chile, var forskellige indianerstammer spredt ud over hele landet. Mod nord levede aymara- og quechua-indianerne, der var en del af de berømte sydamerikanske højkulturer. Et århundrede før europæernes ankomst var de blevet en del af inkariget. Indianerne i det centrale Chile gjorde hårdnakket modstand mod de nyankomnes erobringstogter, mens stammerne på Ildlandet blev udryddet nærmest med det samme. Trods indianermodstand endte også Chile som en spansk koloni, da Santiago blev grundlagt i 1541. Det langstrakte land blev dog administreret fra Lima indtil 1818, hvor ireren Bernardo O’Higgins gjorde Chile til en republik med sig selv i spidsen. O’Higgins blev smidt ud af den chilenske overklasse i 1823. Herefter fulgte uroligheder, der snart blev bekæmpet, og overklassen fik sin vilje med en ultrakonservativ regering de næste hundrede år frem. Dermed var lov og orden sikret for den herskende klasse, mens underklassen måtte ofre sine politiske rettigheder.
Mellem de to verdenskrige vekslede Chile mellem demokratiske regeringer og militærkup, og ved valget i 1970 blev rækken af mere eller mindre konservative regenter brudt. Folkefronten med Salvador Allende som frontfigur vandt valget og begyndte at indføre socialistiske reformer. Det var hverken overklassen, middelklassen eller USA begejstrede for, og Allendes regeringstid var en tid med strejker, uroligheder og økonomiske sanktioner fra USA's side. Efter tre år var landet ét stort kaos, og militæret tog magten og nedslagtede Allendes tilhængere. Lov, orden og økonomi blev genoprettet under militærstyret og general Pinochet, dog under heftige protester fra udlandet på grund af de barske regeringsmetoder. Efter 15 års diktatur sendte et valg i 1988 Pinochet ud af præsidentsædet, og Chile har siden da været regeret af demokratisk valgte præsidenter. I 2006 blev Sydamerikas første kvindelige præsident valgt, nemlig Chiles Michelle Bachelet.
I 2010-2014 var den liberale Sebastián Pineyra præsident, men i 2014 genvandt Bachelet posten frem til 2018. Michelle Bachelet kom dog i modvind på grund en korruptionsskandale, der rystede Chile som ellers i årtier havde nydt en position som Latinamerikas mindst korrupte land. Korruptionsskandalen viste sig desværre at være blot en af flere og har affødt en omfattende selvransagelse i det politiske system.
I dag er Chile ikke desto mindre et velfungerende land med en fremragende infrastruktur. Landet er i en rivende udvikling, og det mærkes ikke mindst i metropolen Santiago de Chile.
Chiles varierede klima har skabt en fantastisk og mangfoldig natur. Mod nord præger ørkenen landskaberne, og her finder man blandt andet den særprægede Valle de la Luna, Månedalen. Her har tidens bevægelser i jordens skorpe skabt de unikke klippeformationer, som ligner noget fra en anden verden. Fra toppen af de enorme sandklitter kan en uforglemmelig solnedgang nydes, hvor landskabet dækkes af røde og lilla farver. Atacamaørkenen ligger i det sydlige Chile. I det barske, rustrøde landskab findes der både vulkaner, mineralsøer og smukke klippeformationer.
I området findes også Chiles største saltslette og Chaxa-lagunen, der er tilholdssted og redeplads for tusindvis af lyserøde flamingoer. Længere mod syd omkring byen Puerto Montt ligger søhøjlandet. Dette er et utrolig smukt naturområde med mange dybblå søer omgivet af bjerge og vulkaner. En af de smukkeste vulkaner er den isbeklædte Osorno, hvis størknede lava har været med til at forme de mange strømme og vandfald, der omgiver vulkanen. Den chilenske skærgård ved Sydamerikas sydspids kan med sine mange fjorde og kanaler bedst opleves fra havet. Om bord på et skib kan man komme helt tæt på gletsjere, isbjerge, urskove og det rige dyre- og fugleliv.
Påskeøen er det sydøstligeste punkt i den Polynesiske trekant og ligger hele 3.600 km fra fastlandet. I 1995 kom øen på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og en stor del af øens areal er nu et beskyttet nationalområde, Rapa Nui Nationalpark.
Påskeøen er mest kendt for sine 887 monumentale statuer, også kaldet “moai”. Statuerne blev skabt af Rapa Nui-folket, som man mener har etableret sig på Påskeøen mellem år 500 og 1100. Statuerne er et imponerende syn, der både vækker forundring og store spørgsmål: Hvorfor lavede man disse ansigter? Og hvordan fik man transporteret de tonstunge sten ud til deres ståsted på den afsidesliggende ø?
I Rapa Nui Nationalpark findes også den udslukte vulkan Rano Kao, hvis dybe og mystiske kratersø har en diameter på 1.600 meter. Tæt på krateret ligger den ceremonielle stenlandsby Orongo, på toppen af en 400 meter stejl klippeskrænt. Herfra er der en storslået udsigt over hele Rapa Nui og de ubeboede småøer Motu Nui, Motu Iti og Motu Kao Kao.
Orongo var igennem århundreder det ceremonielle center for den såkaldte fuglemandskult, hvor udvalgte heltemodige mænd svømmede over til småøerne i jagten på årets første terneæg. Fundet af ægget gav særstatus hele det efterfølgende år – indtil en ny makemake blev udnævnt. De sidste ceremonier i fuglemandskulten menes at have fundet sted i 1866-67. Et tydeligt minde om stedets vigtige ceremonielle rolle er de mange helleristninger på klipperne i og omkring Orongo med motiver fra fuglemandskulten.
I Chile kan du både opleve storslået natur men også spændende byer og en venlig, imødekommende stemning. Chiles hovedstad, Santiago de Chile, er beliggende i en bred dal (600 meter over havet), omgivet af de snedækkede Andesbjerge.
Byen blev grundlagt i 1541 og har siden kolonitiden været Chiles hovedstad. Santiago de Chile har udviklet sig til en moderne metropol, hvor arkitektur fra forskellige perioder giver byen sit helt eget særpræg. Der findes mange grønne områder og parker, og fra de fleste steder i byen kan man se de imponerende Andesbjerge.
Den charmerende havneby Valparaiso er hovedsæde for flåden og kongressen og Chiles kulturelle hovedstad. Byens mange bakker er dækket af huse i alskens smukke farver, og det giver byen sit helt eget særpræg. I det historiske centrum finder man smuk arkitektur fra det 19. århundrede, charmerende pladser og en hyggelig stemning. Dette område er på UNESCOS liste over verdens kulturarv.
Tæt på Valparaiso ligger Viña del Mar. Byen kaldes også "Ciudád Jardin" (havebyen) takket være den subtropiske vegetation bestående af palme- og banantræer. Her finder du Chiles mest populære strandferiested med hvide sandstrande omgivet af strandpromenader og smukke parker.