Identifikation af elefanter i Masai Mara
Albatros har i samarbejde med Københavns Universitet støttet opbyggelsen af en database med over 300 elefanter i vildtreservatet Masai Mara i Kenya
Dyrenes kendetegn dokumenteres
Hos mange dyrearter kan man identificere de enkelte dyr ved hjælp af deres individuelle kendetegn. Inden for forskning af vilde dyr som fx giraffer, zebraer og elefanter dokumenterer man typisk disse kendetegn ved hjælp af tegninger eller fotografier. Forskerne bruger metoden til at undersøge dyrenes adfærd og fx deres sociale relationer, uden de forstyrrer dyrene.
Elefanter genkendes hovedsagelig på deres ører. De er relativt tynde og får derfor langt flere skrammer end resten af elefantens krop. Derfor har mange elefanter små huller og rifter i kanten af deres ører, hvis blodårer også danner et helt særligt mønster, som er unikt fra elefant til elefant – præcis som menneskers fingeraftryk. Andre kendetegn som størrelse og stødtændernes udseende bruges også til at skelne elefanterne fra hinanden, men da de oftest ændres med tiden, er ørerne den mest sikre form for genkendelse.
Når en elefant skal identificeres ud fra fotos, skal disse vise begge dyrets ører (fra højre og venstre) og samlet forfra.
Albatros’ elefantprojekt i Masai Mara
I 2012 støttede Albatros i samarbejde med Københavns Universitet et forskningsprojekt i vildtreservatet Masai Mara i Kenya, hvor der blev opbygget en database med over 300 elefanter, der blev observeret og identificeret i området.
Forskningen indgik i projektet Elephant Partners, hvor flere elefantforskere samarbejdede om at identificere alle områdets elefanter.
Elefanterne i Masai Mara er truet af et stigende befolkningstal og krybskytter, og projektets idé er, at når elefanterne er identificeret, kan man bedre holde styr på, hvilke dyr der forsvinder, og hvor det sker.