Oman er et sultanat med den temmelig eneherskende sultan Qabus i spidsen. Qabus er europæisk orienteret og har gennemført sociale reformer, der har betydet en eksplosion i byggeri af skoler og reduktion i analfabetisme og børnedødelighed. Indtil 1960’erne ernærede befolkningen sig ved nomadisk husdyrhold, men efter betydelige oliefund er landet nu blandt de store af Mellemøstens olieproducerende stater.
Sultanatets bjerge, ørkener og oaser befolkes blandt andet af leoparder, gazeller og ørkenræve, der deler deres land med 2,5 millioner mennesker. Af disse er langt størsteparten muslimer, om end denne ensartethed ikke har været ensbetydende med fred og ro i Omans mangeårige historie. Tre fjerdedele af den muslimske befolkning tilhører nemlig sekten ibaditterne, mens de øvrige er sunni-muslimer, hvilket tidligere var en ganske faretruende cocktail.
At rejse i Oman betyder kamelrideture, bølgende, røde sandklitter og gæstfrie omanere, der inviterer på dadler og stærk arabisk kaffe. Den smukke, gamle hovedstad Muscat er også et must på rejser i Oman. Muscat har 2000 års historie bag sig og er spækket med gamle forter fra 1500–1600-tallet, da byen var under portugisisk styre. Især Mutrah-fortet, Jalali-fortet og Mirani-fortet er sammen med stormoskeen nogle af højdepunkterne i Muscat. Også det legendariske marked Muttrah Souk, hvor mænd i lange, hvide kjortler og de karakteristiske rød-hvide shamaal på hovedet forsøger at købe og sælge krydderier, eksotisk te og guldsmykker til den bedste pris, er med til at gøre en ferie i Oman til en mindeværdig oplevelse.
Dramatiske landskaber, skønne strande, gæstfri befolkning og en hovedstad gennemsyret af historie gør Oman populært blandt turister. Den golde ørken, der breder sig over Den Arabiske Halvø, gennemskæres i Oman af oaser og wadier, hvor dadelklaserne hænger tungt fra grønne palmer. Hovedstaden Muscat ligger smukt, hvor bjergene møder kysten, og lokker med utallige historiske forter og kaotiske markeder med ægte 1001 nat-stemning.