El Salvador er et lille land på den smalle mellemamerikanske landstribe. Kysten vender ud mod Stillehavet, og landegrænserne deles med Guatemala og Honduras. To bjergkæder løber gennem El Salvador parallelt med kystlinjen. Mange af bjergtinderne er vulkaner, der af og til går i udbrud.
Jordskælv er en anden trussel for den salvadoranske befolkning, og skælvenes skade forøges til tider af medfølgende mudderskred. Kysten er nogle steder dramatisk med stejle bjerge direkte ned i havet, andre steder består den af laguner med mangrovebevoksning eller sandstrande.
El Salvadors kolonihistorie afspejles tydeligt i det spanske sprog og den katolske tro. Selv om landet kun er halvt så stort som Danmark, er det befolket af 6,4 millioner mennesker. Størstedelen er af blandet europæisk og indiansk afstamning (mestizer), omkring 1% er rene indianere, og lidt flere er rene europæere. Landet kæmper med en relativt udbredt fattigdom og er afhængig af en betydelig ulandsbistand fra især USA.
Indianere har beboet det lille, bjergrige land siden 8000 f.Kr. Da Mayariget var på sit højeste, strakte det sig ned i El Salvador og delte området med toltekerstammen pipil. Sidstnævnte gjorde voldsom modstand mod den spanske erobring, der begyndte i 1525. Resultatet af denne modstand blev en næsten fuldkommen udryddelse af pipilerne, men ingen væsentlig forsinkelse af erobringen.
El Salvador blev en del af Spaniens guatemalanske koloni, indtil det opnåede selvstændighed i 1839. Siden da har El Salvador skiftevis været i union med og indgået i krige mod Honduras samt ført krig mod Guatemala. Den seneste krig mod Honduras var den såkaldte Fodboldkrig i 1969, der blev udløst af en landskamp mellem de to landes fodboldhold.
El Salvadors overklasse styrede både før og efter kolonitiden politik og økonomi samt høstede udbyttet af de indbringende kaffeplantager. Når dette monopol fra tid til anden blev truet af kupforsøg og oprør blandt befolkningen, fik overklassen hjælp af militæret. Spændingerne mellem over- og underklasse udløste til sidst en langvarig borgerkrig (1980-1992) med 75.000 ofre.
Da borgerkrigen sluttede, begyndte en langsom og besværlig udvikling til demokratisk styreform. Der er dog stadig problemer med fattigdom, arbejdsløshed og kriminalitet.
At rejse i El Salvador indebærer ingen lange dagsrejser, da alt ligger tæt i det lille land. Det er derfor muligt at vandre op og ned ad høje vulkaner om formiddagen og hvile sine ømme muskler ved stranden om eftermiddagen. Natur, kultur, badestrande, storbystemning, mayaruiner eller kolonibyer – der er nok indhold til indtil flere rejser i El Salvador. Er man til bjergtagende og anderledes natur, er der muligheder nok.
Oplev kronerne på 30 m høje ege- og laurbærtræer udelukke næsten alt sollys i tågeskoven Montecristo. Fald i svime over den 6 km brede Coatepeque-kratersø, hvis klare, blå vand kan få alle andre søer til at blegne af misundelse. Slap af på stranden ved Playa los Cobanos eller lad skæbnen udfordres ved de tre truende vulkaner i den store vulkannationalpark Cerro Verde.
Skal der mere kultur til at skabe den perfekte ferie, er El Salvadors kombination af indianerkulturer, kolonitid og moderne storbystemning ideel. Nyd surferstemningen i La Libertad. Oplev kontrasten mellem fredfyldte kirker og hektiske markeder i San Miguel. Bliv overvældet af kultur af både den fine og den populære slags i San Salvador. Lev livet i koloniperlen Santa Ana og lad sveden pible frem, når mayaernes mange trappeklædte pyramider i Tazumal skal bestiges.
El Salvador er sprudlende vulkaner, forrevne bjerglandskaber, tilbagelænet surferstemning og en befolkning, der gladeligt hjælper de få besøgende til at få det bedste ud af det solbeskinnede land. El Salvador er desuden en stor kaffeeksportør, og landets stolthed tilbydes på mangfoldige kaffebarer, hvor der altid er munter stemning og livlige diskussioner.