Øen Irland, der er Europas tredjestørste, er som bekendt delt mellem Nordirland, der er en del af Storbritannien, og Republikken Irland. Irlands historie kan dateres tilbage til cirka 7000 f.Kr., hvor jægere drog mod den grønne ø via landtanger fra Europas fastland. Omtrent 6300 år senere tiltrak øen et andet folkeslag, nemlig kelterne. Kelterne var et indoeuropæisk folkeslag, som man også kendte i blandt andet Skotland, Frankrig og Portugal – her gik de under betegnelsen gallere. Kelterne har haft helt afgørende indflydelse på Irland, og den moderne irske befolkning nedstammer også fra netop dem.
Dublin blev grundlagt i 841 e.Kr. af danske og norske vikinger. I middelalderen overtog normannerne kontrol med byen og byggede blandt andet Dublin Castle i 1204. Dublin Castle blev opført som et forsvarsværn, hvor der også var plads til administration og opbevaring af de kongelige kronjuveler. Kronjuvelerne blev i øvrigt stjålet i 1907, og er aldrig dukket op igen. Dublin Castle har i årenes løb tjent en række forskellige formål, senest som rammen for indsættelsen af irske præsidenter. Det historiske bygningsværk er heldigvis åbent for nysgerrige besøgende fra nær og fjern.
Dublin huser også Trinity College, der blev grundlagt i 1592 af dronning Elizabeth. Universitetet har udklækket et væld af kloge hoveder – blandt andet bysbørnene og forfatterne Jonathan Swift, der skrev 'Gullivers rejser' og Bram Stoker, der skrev 'Dracula'. Sydvest for Dublin findes blandt andet havnebyen Cobh. Det var herfra, en tredjedel af de irske emigranter udvandrede til USA mellem 1848 og 1950. Blandt de rejsende var teenageren Annie Moore, som sammen med sine brødre tog turen over Atlanten til New York. Annie Moore er foreviget med en statue i både Cobh og New York, fordi hun var den første immigrant, der gik i land på modtagestationen Ellis Island.
Der er græs og bevoksninger overalt på øen, hvis lune klima reguleres af Golfstrømmen fra Atlanterhavet. Irland kaldes derfor også ’Den grønne Ø’. Kyststrækningen er ganske smuk med sine dramatiske klippevægge og bugter og fjorde. Blandt de irske naturseværdigheder er netop Cliffs of Moher, som er på UNESCO’s liste over særlige naturområder. Klipperne tager pusten fra de fleste med de stejle klippevægge, der falder 200 meter lodret ned i vandet og strækker sig over otte kilometer.
Irland er fantastiske klippevægge, frodige enge, storbyer og spændende kulturhistorie. Den grønne ø huser også et fantastisk venligt og stolt folkefærd, som man nemt kan stifte bekendtskab med over en Guiness-øl eller en Tullamore Dew-whiskey.