Læhuse, omklædningskabiner og brusenicher langs Pirita-stranden, der vender fronten mod Finske Bugt, er tapetseret med reklamer. Solbaderne har for længst vænnet sig til markedsøkonomi og forbrugskultur. Den tidligere sovjetrepublik blev efter selvstændigheden i 1991 hurtigt en del af det europæiske fællesskab og medlem af i EU i 2004. Estland var også en uafhængig stat før 1940, hvor den blev annekteret af Sovjetunionen, men inden da sloges flere lande og kongeriger om territoriet, herunder Danmark.
Op gennem middelalderen – mellem 1206 og 1645 – herskede Danmark over forskellige dele af Estland, og den historiske tilknytning mellem Danmark og Estland er yderligere forankret i sagnet om den danske guvernør og ærkebiskop Anders Sunesen, der var i tjeneste under Valdemar II. Under et stort slag i 1219 blev et faretruende nederlag vendt til sejr, hvilket efter sigende gav den danske konge sit tilnavn Valdemar Sejr. Den gode historie forstærkes af, at ærkebispen i kampens hede skal have knælet på en høj med oprakte arme, hvorefter Dannebrog som et mirakel dalede ned fra himlen og blev sejrsmærke for Kong Valdemar og hans mænd. Begivenheden – skrøne eller ej – markeres hvert år den 15. juni på Valdemarsdag. Senere har både tyskerne, svenskerne og russerne været med til at præge Estlands historie, som var en del af Sovjetunionen indtil 1991. Landet blev medlem af EU i 2004.
400.000 af Estlands ca. 1,3 millioner indbyggere bor i hovedstaden Tallinn, som er en sammentrækning af Taani og Linn, der betyder ”dansk by” eller ”danskernes by”. Tallinn ligger på sydsiden af Den Finske Bugt i den nordlige del af Estland. Byen folder sig ud omkring Raekoja Plats – Rådhuspladsen – med det gotiske rådhus, travle caféer og gademusikanter på kontrabas og messinginstrumenter. Den gamle bydel i Tallinn er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv og er et af de mest velbevarede middelalderkvarterer i Europa. Oplev foruden rådhuset også det ældgamle Rådhusapotek – Raeapteek – der har ligget her siden 1422 og dermed er et af de ældste fungerende apoteker i verden. Oven for den gamle by ligger Toompea – Dombjerget – på en stor kalkstensforhøjning med en række smukke og historisk interessante bygningsværker, som Alexander Nevsky-katedralen, Tallinns Domkirke og Dombjergets slot – Toompea Loss – med det store forsvarstårn Pikk Herman. Det er også her, man finder det gamle adelspalæ Stenbocks hus, der i dag fungerer som statsministerens arbejdsplads. Et stenkast herfra ligger den danske konges have.
Estlands tid under Sovjetunionen har efterladt spor i Tallinn, blandt andet i form af det tidligere KGB-hovedkvarter på Pikk tänav og det store tv-tårn tæt på Pirita, der rager 314 meter op i vejret. Tårnet blev bygget i forbindelse med de Olympiske Lege i Moskva i 1980. Fra en udsigtsplatform i 170 meters højde er der et flot panorama over Estlands hovedstad – et bredere perspektiv end den flotte udsigt man får fra Oleviste-kirken, eller Sankt Olai-kirken, i Tallinns centrum. I Kadriorg-parken lidt uden for centrum kan man se mere sovjetisk arvegods med den gigantiske korbue på festivalpladsen, men man kan også se det flotte Kadriorg-palads – både park og palads er designet af Peter den Store som en gestus til hans kone Katarina I.
Besøg også frilandsmuseet Rocca al Mare med gamle landsteder og den 725 km² store nationalpark Lahemaa 50 kilometer øst for hovedstaden med gamle herregårde, arkæologiske fund fra gamle bosættelser og en rig flora med over 700 forskellige arter. Fortsæt rejsen rundt til andre steder i Estland – vestpå til den gamle by Pärnu, der ligger ud til Østersøen, til det nordøstlige Estland med den gamle danske by Rakvere og den charmerende universitetsby Tartu i det sydøstlige Estland, som med sine 100.000 indbyggere er Estlands næststørste.
Estland er et overskueligt ferieland – med udgangspunkt i Tallinn er der mulighed for at komme godt rundt i krogene af det nye EU-land og Danmarks gamle besiddelse. Det gælder også et besøg på Ridderborgen i Kuressaare, som var på danske hænder i næsten 100 år, indtil Christian IV måtte skille sig af med den efter de omkostningstunge krige mod svenskerne.