Republikken Sydkorea opstod i 1945, da landet blev adskilt fra Nordkorea. Sydkorea udgør den sydligste del af den koreanske halvø, hvoraf Nordkorea udgør den nordlige del. Sydkorea har således kun landegrænser mod Nordkorea – eller snarere mod den demilitariserede zone, som er et neutralt stykke land mellem Nord- og Sydkorea. De sydkoreanske farvande grænser mod vest til Kina og mod øst til Japan. En del af det sydkoreanske landskab er domineret af bjerge, der dog aldrig når op i den store højde. Højeste punkt er den udslukte vulkan Halla-san på 1.950 meter. Bjergene i nordøst falder til lavere plateauland mod sydvest.
Den første kendte befolkning på den koreanske halvø var inddelt i en række små riger, der jævnligt bekrigede hinanden, hvilket nabolandet Kina ikke kunne lade være med at blande sig i. Det stærkeste af de små koreanske riger viste sig at være Silla-riget, der i nogle århundreder havde herredømmet over hele halvøen; dog med den kinesiske kejser som øverste myndighed. Efter Silla’erne kom Koryo-riget, der havde flere problemer med mongoler og japanere end med kineserne. Det sidste koreanske dynasti var Yi-riget, som også lå under kinesisk overherredømme, indtil japanerne overtog denne opgave, og Yi-dynastiet gik til grunde. I 1945 opgav japanerne landet, der herefter blev delt i to. Efter få år forsøgte Nordkorea at genforene de to Korea’er til én kommunistisk folkerepublik, men det fik USA sat en stopper for med Koreakrigen. Krigen endte uafgjort, og efter dens afslutning begyndte en heftig industrialisering af Sydkorea, og økonomien voksede voldsomt. Der blev fremstillet og eksporteret elektronik, biler og skibe i den helt store stil. Den gamle strid med Nordkorea blev sat i bero i 00'erne, men er i de senere år blusset op igen.
Rejser til Sydkorea kan byde på natur, historie, moderne teknologi og fine strande. Sidstnævnte findes i store mængder på den lille vulkanø Cheju ud for Sydkoreas sydspids. Øen er et yndet udflugtsmål for japanere og koreanere og ofte en destination på krydstogter i Det Gule Hav. I den demilitariserede zone omkring grænsen mellem Nord- og Sydkorea kan man tilføje sin ferie lidt uhyggelig samtidshistorie. Stemningen er intens med de to landes soldater kun få meter fra hinanden, og fra udkigstårne kan man se ind i Nordkoreas overflod af regeringsvenlig propaganda. Endnu mere indsigt i det sære naboland Nordkorea kan fås i byen Hwajinpo, hvor Nordkoreas landsfader Kim Il Sungs sommerpalads lå – sommerhuset ligger i et område af det nuværende Sydkorea, der dengang tilhørte Nordkorea.
Den spillevende hovedstad Seoul er en blanding af moderne og traditionel arkitektur. Især byportene, de mange templer og Gyeongbokgung-paladset er et langvarigt besøg værd. Gyeongbokgung lå i ruiner i 300 år, indtil det blev genopbygget af kong Gojong i 1865. En dagsrejse fra den livlige havneby Pusan ligger Seongnamsa-templet i smukke omgivelser. En lille stenbelagt sti fører op til en stejl trappe med templets hovedindgang for enden. Fra trappen er der skønne udsigter til pagoder og bambustræer spredt ud over de tågeindhyllede klipper. Selv køreturen herop er en smuk oplevelse. Også tæt på Pusan, i Ulsan, ligger landets største skibsværft, der sprøjter fem kæmpeskibe ud om ugen. En rejse til Sydkorea bør også indeholde naturoplevelser. Songnisan Nationalpark midt i Sydkorea er en overflod af fine vandrestier og indeholder et af Sydkoreas mest spændende tempelkomplekser, Beopjusa. Dadohae Haesang Nationalpark strækker sig over et stort område ud for den sydvestlige kyst og består af 1.700 øer. Nogle af øerne er blot træklædte klipper i særprægede formationer, andre er beboet af små fiskersamfund.
Sydkoreas mange nationalparker og lave bjerge klædt i grønt indbyder til vandreture og udendørsaktiviteter. Koreanerne er selv vilde med deres smukke natur og ses ofte på vej op ad en bakke iført den sidste nye trekkingmode. Koreanerne har altid fart på, og de er vilde med teknologi. De gigantiske mobiltelefonfabrikanter Samsung og LG er begge koreanske og har fået overbevist stort set hele befolkningen om, at en mobiltelefon er uundværlig – både når man skal ringe, se tv eller gå på internettet.