Nutidens Hagia Sophia er ramme om et imponerende museum med blandt andet en guldmosaik, der dækker 1,6 hektar vægge. Blandt Istanbuls mange andre kulturhistoriske skatte skal man også se sultanens luksuriøse Topkapi-palads, hvor han muntrede sig med sit hof og sit harem – de mange gårde og sale vidner om ufattelig rigdom. Gå også på opdagelse langs Bosporusstrædet og i den store overdækkede basar, hvor man nemt kan blive fristet af smukt forarbejdet kunsthåndværk og smykker. Eller i den egyptiske basar, hvor farverige boder med kanel, spidskommen og karry ægger både syns- og lugtesans.
Det tyrkiske køkken er med rette berømt, og i Blomsterpassagen ved Istaklal Caddesi i den moderne, pulserende del af metropolen er der rift om bordene, som flyder over af meze – forskellige former for småretter – og raki til at skylle efter med. Prøv også ris-dolmer eller kød-dolmer eller de mange forskellige varianter af kebab – ikke mindst klassikeren iskender kebab – og rund af med tyrkisk kaffe og en god, tung sirupgennemvædet baklava.
Tyrkiet er dog meget andet end Istanbul. Det er også Ægæerkysten med Cesme-halvøen og den charmerende havneby Izmir samt badebyerne Marmaris, Bodrum og Kusadasi. Sidstnævnte er for mange rejsende udgangspunkt for en rejse til den kulturhistorisk interessante oldtidsby Efesos, som var et vigtigt center for tilbedelse af kvindelige guddomme. Her ligger også Artemis-templet, der i 500-tallet f.Kr. var det største bygningsværk skabt af græske arkitekter. I dag står der kun en enkelt jonisk søjle tilbage, men ruinbyen er spændende at gå på opdagelse i under alle omstændigheder.
Langs Middelhavskysten er der et hav af flotte sandstrande, fx Ölüdeniz i nærheden af badebyen Fethiye. Flot er der også i Kekova-bugten, hvor man blandt andet kan opleve ”den sunkne by” seks meter under havets overflade – resterne af trapper og huse, der bukkede under for et jordskælv, ses fint gennem det rene vandspejl. Også den gamle bydel i den velkendte ferieby Antalya er et interessant bekendtskab – byens historie strækker sig helt tilbage til 158 f.Kr., da den fungerede som udskibningshavn for kristne pilgrimme. Herfra er der i øvrigt ikke langt til Aspendos, som er hjemsted for nogle af verdens bedst bevarede romerske teatre.
Et helt andet Tyrkiet finder man i Centralanatolien, som foruden hovedstaden Ankara også rummer den fascinerende muslimske pilgrimsby Konya, der især er kendt for sufierne, mystikeren Mevlana og hans dansende dervisher samt for de fantastiske naturscenarier og måneagtige klippelandskaber i Kappadokien. Mindre betagende er det ikke i Østanatolien, hvor man kan få et indblik i det kurdiske Tyrkiet omkring Diyarbakir og det arabiske Tyrkiet omkring byerne Sanliurfa og Harran med de eventyrlige bikubeformede huse.
Med 84 millioner indbyggere er Tyrkiet et mægtigt land midt mellem Europa og Mellemøsten. Med sin centrale rolle fylder det meget i medierne, men for de fleste er det ”rigtige” Tyrkiet en velbevaret hemmelighed.
Rejsen til Tyrkiet er rejsen til et fascinerende og komplekst ferieland, der pirrer alle sanser. Den blå Moskes seks sylespidse minareter aftegner sig smukt på Istanbuls horisontlinje. På den anden side af det sirlige haveanlæg kredser aftenens promenerende om den smukt okkerfarvede Hagia Sophia – som kirke var den centrum for Det Byzantinske Rige i næsten tusind år, indtil osmannerne erobrede det daværende Konstantinopel og transformerede kirken til moské.