Et par ældre damer finder et par pladser i Grand Hotels café, der genlyder af kaffeslubren og samtaler på tomandshånd. Oslos storslåede hotel var for mere end 100 år siden verdens næststørste dramatiker Henrik Ibsens stamsted. Hver dag ved middagstid forlod han sit arbejdsværelse for at indtage sin favoritfrokost på Karl Johansgate i det centrale Oslo. Ibsen har sat sig varige spor – og ikke kun i litteraturen. F.eks. er en af Oslos mest populære genbrugsbutikker, Et dukkehjem, opkaldt efter mesterens mest kendte drama.
Til trods for den norske hovedstads beskedne størrelse har den været omdrejningspunkt for mange andre store enere og kunstneriske genier og byens fostring af personligheder som Edvard Munch og Thor Heyerdahl har skabt grundlag for flere store interessante udstillinger og seværdigheder.
På det nye museum MUNCH, der slog dørene op i oktober 2021, kan man oplevere flere end 26.000 værker (heraf 1183 malerier) af den berømte nordmand.
Den ca. 60 meter høje bygning er tegnet af den spanske arkitekt Juan Herreros og på hele 13 etager og i 11 separate kunsthaller får man en unik gennemgang af Edvard Munchs liv og værker, som har gjort ham til en af de mest berømte ekspressionistiske kunstnere i verden.
Værkerne, der ofte kredser om emner som død, kærlighed, jalousi og nervøsitet, bliver ikke mindre interessante, når man kender til den berømte malers mildest sagt skrantende helbred og sindstilstand. To af Munchs kendteste værker, Skriget og Madonna, er blandt hovedattraktionerne.
Ikke langt væk ligger Oslos botaniske have, men der vises gerne mere opmærksomhed til en anden park, nemlig Vigelandparken. Her og på det tilhørende museum kan man se ca. 1600 skulpturer, 12000 tegninger, og 400 træsnit af kunstneren Gustav Vigeland, der arbejdede og boede her i tyve år fra 1924-1943. Vigelandsparken omfatter en betydelig del av Gustav Vigelands produktion. Her er 212 skulpturer i bl.a. bronze og granit der i alt udgør 600 figurer. Vigeland har også selv stået for den arkitektoniske udformning af selve parken.
Se også Kon-Tiki museet med dokumentarfilmoptagelser fra eventyreren Thor Heyerdahls ekspeditioner. Er man mere eventyrlysten, kan man gå på opdagelse i Norges fortid som vikingenation i Vikingeskipshuset, hvor der er mulighed for at se skibe helt tilbage fra 800-900-tallet.
Oplev desuden Oslos nye Nasjonalmuseum. Med sine 54.600 kvadratmeter er det Nordens største kulturhus og tegnet af tyske Kleihues + Schuwerk. Det er beklædt med norsk grøn skifer og et 2.400 kvadratmeter stort lysgalleri på taget.
Det er også interessant at lægge vejen forbi Oslos interaktive Nobels Fredscenter, der er en hyldest til de mere end hundrede forskellige personligheder som har vundet fredsprisen siden den blev indstiftet.
De helt almindelige, dødelige nordmænd skal imidlertid opleves andre steder. I Grünerløkka der er et af Oslos bedste steder når det gælder designshopping, caféliv og grønne områder, I Frogner-kvarteret og Majorstuen med de mere eksklusive fortovscafeer og butikker, i St. Hanshaugen, Gamlebyen og kvarteret Grønland som er Oslos multietniske smeltedigel med mellemøstlige og nordafrikanske forretninger og alternativt forlystelsesliv.
Glem heller ikke at gøre som nordmændene – tag op i bjergene. Det tager ingen tid at komme fra byen og op til fjeldet. Tag f.eks. T-banen til Sognsvann og videre mod Ullevållsæter og Tryvannstua, eller til Frognerseteren eller det gamle olympiske center ved Holmenkollen, der ligger under en halv time fra Oslo centrum. Der er flere bjergtagende motiver og panoramaer at hente på Prekestolen, en god gåtur væk lidt uden for Oslo. Her fra klippeplateauet i 600 meters højde går det lodret ned i den flotte, grønne fjord.
Oslo er ingen stor storby, men de seneste ti år har Norges hovedstad været igennem en stor udvikling med nye, prestigiøse byggeprojekter og er blevet et interessant urbant, alternativ til Norges smukke og højt besungne natur og friluftsliv.
Det giver et sug i maven. Nedenfor ligger Oslo som små klatter spredt ud over fjorden fra Rådhuskajen til Langseund. Fra den 400 mere høje udsigtspost øverst i Holmenkollens berømte skihoptårn – Norges svar på Eiffel – er der fornem og angstfremkaldende panoramaudsigt ned over Norges hovedstad. Ferie i selskab af Munch og Henrik Ibsen.